5 Ocak 2008 Cumartesi

2007 Yılına Ait Ba Ve Bs Formlarının Verilme Zamanı Ve Bildirim Haddi

Emsal Özcan - Yeminli Mali Müşavir - 01 Mayıs 2008 Perşembe -İstanbul
I- 2007 Yılına Ait Ba, Bs Formlarının Verilme Zamanı ve Bildirim Haddi
A-Verilme Zamanı
06.02.2008 günlü Vergi Usul Kanununun 32 Nolu Sirküleri gereğince 29 Şubat 2008 tarihine kadar verilmesi gereken 2007 dönemine ilişkin "Form Ba" ve "Form Bs" bildirimlerinin verilme süresi 05 Haziran 2008 tarihine kadar uzatılmıştır.
B-Bildirim Haddi
Bir kişi veya kurumdan yapılan katma değer vergisi hariç 30.000 YTL ve üzerindeki mal ve hizmet alımları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; bir kişi veya kuruma yapılan katma değer vergisi hariç 30.000 YTL ve üzerindeki mal ve hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirecektir.
II- 2008 Yılına Ait Ba, Bs Formlarının Verilme Zamanı ve Bildirim Haddi
A-Verilme Zamanı
381 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince;
a-2008 Ocak Şubat ve Mart Dönemine Ait Özel Uygulama
2008 yılına mahsus olmak üzere Ocak, Şubat ve Mart dönemlerine ilişkin olarak ayrı ayrı düzenlenen Ba ve Bs bildirim formları, 2008 yılı Nisan ayının 5 nci gününden itibaren Haziran ayının 5 nci günü akşamına kadar verilecektir. Söz konusu dönemlere ilişkin Ba ve Bs bildirim formları mükelleflerin istemeleri halinde Nisan ayının 5 nci günü beklenilmeden aylık dönemler itibariyle verilebilir.
b-2008 Diğer Dönemlerine Ait Ba, Bs Formlarının Verilme Zamanı
Nisan dönemi ve müteakip dönemlere ilişkin bildirim formları ise aylık dönemler halinde düzenlenerek, takip eden ayın 5 nci gününden itibaren bir sonraki ayın 5 nci günü akşamına kadar verilecektir. Örneğin, 2008 Nisan ayına ait Ba, Bs formları 2008 Mayıs ayının 5 nci gününden 2008 Haziran ayının 5 nci günü akşamına kadar verilebilecektir.
B-Bildirim Haddi
2008 yılı ve takip eden yıllara ilişkin mükelleflerin mal ve hizmet alımları ile mal ve hizmet satışlarına uygulanacak had 8.000 YTL’dir.
Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 8.000 YTL ve üzerindeki mal ve hizmet alımları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 8.000 YTL ve üzerindeki mal ve hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirilecektir.
Limitin altında kalan alış ve satış bedelleri toplamı ise "Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı" ( Tablo III ) bölümüne yazılacaktır (Ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle yapılan satışların toplamı KDV hariç tutarlar olarak Tablo III'e dahil edilecektir).
Bildirim verme yükümlülüğünde olan, ancak, tüm alış ve satışları belirtilen hadlerin altında kalan mükellefler, söz konusu formları Tablo II dışındaki tüm bilgileri doldurmak suretiyle vermek zorundadırlar. Bu bildirimlerinde limit altında olan tüm alışları için Ba formunun, limit altında olan tüm satışları için de Bs formunun Tablo III bölümünde yer alan "Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı" alanları doldurulacaktır.