4 Aralık 2009 Cuma

KOD uygulaması mükellefin korkulu rüyası oldu

KOD uygulaması mükellefin korkulu rüyası oldu



|Posta Gazetesi| |04.12.2009|















Soru: Vergi dairesinden bir yazı geldi. Yazıda 2005 yılında mal aldığımız firmanın adresinde bulunamadığından KOD a alındığı, bu firmadan aldığımız faturalardaki KDV’leri düzeltme beyannamesi vererek tekrar ödememiz isteniyor. Firmayı Devlet adresinde bulamıyorsa burada bizim suçumuz ne? 2005 de çalışan işletme, belki ekonomik kriz nedeniyle işleri bozulmuş, belki batmış, belki kaçmıştır. Bunda bizim suçumuz ne? Devlet, vergi veren mükellefini iyi izleseydi, işlerinin bozulmaması, batmaması ve kaçmaması için önlem alsaydı. Yaklaşık 5 yıl önceki bir mal alımımız nedeniyle bugün tekrar KDV istenebilir mi? Tekrar KDV ödememek için ne yapabiliriz?



T. METE



Cevap: KOD uygulaması tüm vergi mükelleflerinin korkulu rüyası haline geldi. Yıllar önce mal alınan bir firmanın sahte belge düzenlediği, kullandığı, adresinde bulunamadığı, incelemeye defter ve belge ibraz etmediği vb. yönde yapılan tespitler varsa, bu firma öncelikle KOD adı verilen, bir kara listeye alınıyor. Sonra, sizde olduğu gibi bu firmadan mal alan firmalara bir yazı tebliğ edilerek, bu firmadan alınan mala ilişkin KDV indirimlerinin kabul edilmediği, KDV beyannamelerinin düzeltilerek, indirime konu edilen KDV lerin tekrar ödenmesi isteniyor. KDV den kurtulmak için Varlık Barışı kapsamında varlık beyanı öneriliyor. Nereden bakarsanız bakın sıkıntılı bir konu. Ancak 2005 den mal aldığınız firma adreste bulunama nedeniyle KOD a alındığından( 8 nolu Koda) işiniz kısmen kolay sayılabilir. Çünkü; Adreste bulunmama veya mükellefiyetin kapatıldığı dönemden önceki dönemler için, yani mükellefin faal olduğu dönemlerde yapılan alışlar için herhangi bir sorumluluk bulunmadığından, şayet adreste bulunama tarihi, mal aldığınız tarihten sonraysa Vergi dairsine bir dilekçe vererek, işletmenin adresinde faal olduğu dönemde mal aldığınızı, adresinde bulunamadığı tarihten sonra adı geçen işletmeden mal almadığınızı beyan etmeniz ve mal alım faturanızın bir fotokopisini dilekçenize belge olarak eklemeniz halinde, KDV ödemezsiniz. Ancak, incelme yoluyla yersiz olarak indirimleriniz kabul edilmeyerek KDV tahakkuku yaparlarsa da, Vergi Mahkemesine dava açarak yargı yoluyla KDV ödemekten kurtulursunuz. Şayet, adreste bulunamama



tarihinden sonra mal almışsanız, durum kötü. Bu takdirde ya istenen KDV yi ödeyerek, ya istenen KDV nin matrahı kadar Varlık beyanında bulunup, beyan ettiğiniz varlığın yüzde 5’i kadar vergi ödeyerek(bu seçenek daha uygun) yakayı kurtarabilirsiniz. Bir diğer yolda istenen KDV nin 4 katı kadar teminat vererek(para, banka mektubu vb. gibi) KOD a girmekten kurtulup, yapılacak vergi incelemesinin sonuçlarını beklemektir.







Defter ve belge ibraz etmemenin hapis cezası ve 3 kat vergi cezası riski var



Soru: Vergi inceleme elemanının istediği defter ve belgeler ibraz edilmezde ne kadar ceza kesilir?



A.E



Cevap: Defter ve belgelerin vergi incelme elemanına ibraz edilmemesinin kesilecek cezadan öte, hapis cezası var. Vergi Usul Kanunu 359/a-2 maddesinde; defter ve belgenin inceleme elemanına ibraz edilmemesi “gizleme” fiili olarak tanımlanmıştır ve defter ve belgelerini gizleyenlere 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi hüküm altına alınmıştır. Defter ve belgelerini inceleme elemanına ibraz etmeyenler, öncelikle 18 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını göze almaları gerekir. Ayrıca; vergi ziyaına VUK 359 ncu maddesinde sayılan fiillerle yol açılması halinde, vergi ziyaı cezası 3 kat uygulandığından, defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmeyenler, 3 kat vergi ziayı cezasına da hazırlıklı olmalılar.