24 Şubat 2010 Çarşamba

80 bin muhasebeciden iş dünyasına vergi cezası uyarısı

80 bin muhasebeciden iş dünyasına vergi cezası uyarısı



Son yıllarda muhasebe uygulamalarında teknolojik gelişmelerden de yararlanarak birçok değişiklik oldu. Önceden işletmeler her türlü tahsilat/ödemesini ister kasadan ister bankadan yapabiliyordu. Şimdi 8000 TL üstü işlemler bankadan geçmek zorunda.



Önceden her türlü beyanname vergi dairesine elden veriliyordu. Şimdi işletmelerin büyük çoğunluğu beyannamelerini elektronik postayla iletiyor. Önceden istenilen plakaya benzin faturası alınabiliyordu. Şimdi pompacı önce plakayı yazıyor, sonra depo kapağını açıyor.



Son bir örnek daha vereyim: Önceden yılın ilk aylarına ait fatura dahi (misal ocak ayına ait alış faturası), yıl sonunda (misal aralık ayı) işletme kayıtlarına alınsa da sorun çıkmıyordu. Şimdi, satıcı hangi ayda fatura düzenleyip kendi kayıtlarına alıyorsa (misal ocak) alıcı da aynı ayda (ocakta) aynı faturayı kayıtlarına almak zorunda.



Maliye'nin amacı; vergisel sonuç doğuran her türlü ticari işlemi elektronik ortamda izleyerek işlemlerin tarafı olan kişi ve kurumlarla bu işlemleri ilişkilendirerek olası vergi kayıplarını önlemek. Teknolojik gelişmeleri muhasebe uygulamalarında olabildiğince kullanmak.



Bunları şunun için söylüyorum: Muhasebe uygulamaları vergisel kontrolleri etkinleştirecek şekilde sürekli yenilenirken işletmeler bu yeni durumlara göre kendilerini gözden geçiriyor mu? İşletmeler kendi içlerinde "yeni uygulamalar bizi ne kadar etkiliyor", daha da önemlisi "bu gelişmeler bize ceza olarak döner mi acaba" sorularını soruyor mu?



TÜRMOB geçen hafta iş dünyasına yönelik uyarı niteliğinde bir duyuru yayımladı. Duyuruda özetle; işletmelerin her ay için vergi dairesine verdikleri Ba ve Bs formlarının süresinde verilmediği durumda cezai sonuçlarından bahsetmekte. Formların verilme süresi 4 Şubat'ta yayımlanan tebliğ ile daha da kısaldı.



Ba ve Bs formlarında; işletmelerin hem alış hem satış faturaları (5000 TL üstü tutarları) firma bazında yer aldığından satıcılardan alınan faturaların alıcının kayıtlarına alınmasında, önceden gösterilen tolerans gösterilemeyecek. Satıcının ocak ayına kaydettiği fatura, alıcıda da ocak ayında gözükmesi gerektiğinden postadaki gecikmeler vb durumlar alıcı firmaları cezai duruma düşürebilecektir.



Her ay tekrarlanan bu riskli yükümlülüğün cezai sonuçlarını öngören TURMOB, 80 bin muhasebe meslek mensubu (SM, SMMM, YMM) adına internet sitesi ve gazete ilanları aracılığıyla söz konusu duyuruyu yaptı. "İş Dünyası ve Bütün Vergi Mükelleflerinin Dikkatine" başlığıyla yapılan duyuruda özetle şunlar vurgulandı:



Ba ve Bs formlarının süresinde hiç verilmemesi halinde; 2010 yılında her ay için 1000 TL özel usulsüzlük cezası söz konusu. Bildirimlerin süresinde verilmesi koşulu ile ilk 10 gün içinde düzeltme yapılırsa ceza uygulanmazken, 10 günü takip eden 15 gün içinde verildiği durumda ise ceza 500 TL olarak uygulanmaktadır.



Daha önce, takip eden ikinci ayın 5'ine kadar verilebilen formların teslim tarihi izleyen ayın sonuna çekilmiştir.



İşletmeler irsaliyesini kestiği mal satışları için 7 gün içinde fatura düzenlemek, hizmet satışları için anında fatura düzenleyerek alıcıya vermek zorundalar.



KDV Kanunu'nun 29/3 maddesine göre "Takvim yılı aşılmamak kaydı ile mükelleflerin almış oldukları fatura ve benzeri evraklardaki KDV'lerini indirim hakkı" olmasına karşın, Ba ve Bs formlarının düzeltilmesinden dolayı ceza uygulaması işletmeleri zor durumda bırakacaktır.



Muhasebe bürolarına veya firmalardaki muhasebe departmanlarına, yasalarda belirtilen sürelerde intikal etmeyen evraklardan dolayı meslek mensuplarının sorumlulukları bulunmamaktadır