11 Ağustos 2011 Perşembe

Varlık Barışı özel usulsüzlük cezasından kurtarmıyor

Varlık Barışı özel usulsüzlük cezasından kurtarmıyor

|Posta Gazetesi| |08.12.2009|

Soru: 5811 sayılı Varlık Barışı Kanunundan faydalanarak, varlık beyan ettik. Hakkımızda yapılan vergi incelemesinde mal alım yapmış olduğumuz faturanın matrahtan, beyan ettiğimiz varlık tutarı tenzil edildi. Ancak vergi denetmeni döndü, alım yapmış olduğumuz faturanın KDV dâhil tutarı üzerinden VUK 353/1'e göre, yüzde 10 özel usulsüzlük cezası kesti. Varlık barışına göre varlık beyan edenlerde vergi ve ceza ödemeyeceği belirtiliyordu. Ancak, bize özel usulsüzlük cezası uygulanıyor. Bu doğru mu?
M. ERTOK

Cevap: 5811 sayılı “ Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun” kapsamında yılsonuna kadar gerek yurtdışından, gerekse yurt içinden varlık(para, döviz, altın, menkul kıymet, diğer sermaye piyasası araçları ve taşınmaz) beyanında bulunan, yurtdışındaki varlıklar hesaplanacak yüzde 2 vergiyi, yurt içindeki varlıklar için yüzde 5 oranında vergiyi tahakkuk tarihini takip eden ay sonuna kadar ödeyen mükellefler için, beyan ettikleri varlıklar nedeniyle 2004-2007 yılları için vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak. Başka nedenlerle vergi incelemesi yapılsa da, gelir, kurumlar ve KDV yönünden tespit edilecek olan matrah farkından, beyan edilen varlık tutarları mahsup edilecek. Bu beyan edilen varlık tutarına kadar olan matrah farkları için gelir, kurumlar ve katma değer vergisi salınamayacağı ve vergi ziyaı cezası kesilemeyeceği anlamına geliyor.



Nitekim; sorunuzdan yapılan vergi incelemesi sonucu bulunan matrah farkından beyan ettiğiniz varlık tutarının mahsup edildiği ve gelir, kurumlar vergisi yönünden vergi salınmadığı, vergi cezası kesilmediği anlaşılıyor. Başka bir ifadeyle, varlık beyanıyla gelir(veya kurumlar) vergisi ve bunlara ilişkin vergi cezası ödemekten kurtulmuşsunuz. Fakat vergi incelmesinde özel usulsüzlük cezası uygulamasına gidildiği anlaşılıyor. Varlık Barışıyla sağlanan vergi avantajlı ilişkin 5811 sayılı yasanın 3/5 nci maddesinde, vergi incelemelerinde gelir, kurumlar ve Katma Değer Vergisi yönünden bulunan matrah farkından, beyan edilen varlık tutarının mahsup edilmesinden sonra kalan matrah tutarı üstünden tarhiyat yapılacağı hüküm altına alınmış olup, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezası kesilmeyeceği yönünde bir hüküm yoktur. Dolayısıyla; şartların varlığı halinde, özel usulsüzlük cezası kesilmesi mümkündür. Ancak, özel usulsüzlük cezası belli tespitler sonucu kesilebilir. Hangi gerekçe ile özel usulsüzlük cezası kesildiğini bilemiyoruz. Özel usulsüzlük cezasını dava konusu yapabilirsiniz.