7 Aralık 2020 Pazartesi

KARAPARANIN AKLANMASININ ÖNLENMESİ

KARAPARANIN AKLANMASININ ÖNLENMESİ

 

Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu (IFAC), ICAEW (İngiltere ve Galler Muhasebe Meslek Örgütü) ile birlikte “Karaparanın aklanmasının önlenmesi” konulu 6 parçadan oluşan bir eğitim serisi başlatmıştır. İlk olarak “Örnek Olay 1: Karaparanın Aklanmasının Önlenmesinde Muhasebe Meslek Mensuplarının Rolü-Giriş” konulu çalışmayı yayınlamıştır.

Bu seri 6 ay devam eden kısa bilgilendirici eğitim materyallerini içerecektir ve karaparanın aklanmasının önlenmesi sürecinin nasıl işlediği, yüzleştikleri risklerin neler olduğu ve bu riskleri azaltmak ve kamu yararına olumlu bir katkı sunabilmek için neler yapabilecekleri konusunda muhasebe meslek mensuplarının bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.

KARAPARANIN AKLANMASININ ÖNLENMESİ

Karaparanın Aklanmasının Önlenmesinde Muhasebe Meslek Mensuplarının Rolü-Giriş

1

Örnek  Olay

 

KARAPARANIN AKLANMASI NEDİR?

Karaparanın aklanması, yasa dışı yollar ile elde edilen paranın yasal hale dönüştürülmesi ve böylece yasal kaynaklardan elde edilmiş gibi harcanabilmesi sürecidir. Karapara aklama, suç gelirlerini meşrulaştırır ve uyuşturucu çetelerinin, insan kaçakçılarının ve diğer suçluların faaliyetlerini genişletmelerine ve bunlardan yararlanmalarına izin verir. Karapara aklama eylemlerinin her yıl küresel düzeyde 1 trilyon doları aştığı tahmin edilmektedir.*

* Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi

 

Bu Rehber Nedir?

Bu yayın serisi ile karaparanın aklamasının nasıl yürütüldüğü, yüzleşecekleri risklerin neler olduğu ve bu riskleri azaltmak ve kamu yararına olumlu katkıda bulunmak için muhasebe meslek mensuplarının ne yapabilecekleri konusunda bilgilerini arttırmalarına yardımcı olmak hedeflenmiştir. Bu yayın serisinin erişilebilir ve kullanımının kolay olması amaçlanmıştır. Bu sebeple, her konuyu veya yerel yükümlülükleri içermez. Bunun yerine, muhasebe meslek mensupları için kilit hususları ele alır.

Karaparanın aklanma riski nedir?

Karaparanın aklanması muhasebe meslek mensupları için üç temel risk oluşturur. Muhasebe meslek mensupları:

• Karaparanın aklanmasında kullanılabilir (örneğin, bir banka hesabında suç gelirlerinin tutulması veya suç gelirlerinden yararlanma hakkını gizleyen bir düzenlemede görev alması yoluyla)

• Karaparanın aklanmasını mümkün kılmak için başka bir kişi tarafından kullanılabilir (karaparanın aklanması için kullanılacak bir kurumsal araç oluşturarak veya aklayıcıyı başka bir mesleki danışman ile tanıştırarak)

• Sonuç olarak karaparanın aklanması ile ilişkisi olan müşterilerin (ya da bir müşteri veya ortaklarının) ticarete dayalı karapara akladıklarına yönelik işaretleri tespit etme ve bunları bildirme konusunda başarısız olduğu için yasal, düzenleyici bir zarara veya itibarının zedelenmesine maruz kalabilir.

 

 

Saygılarımla...?

                                                                                                  

İsmail Ekrem ERŞAHİN 

Yeminli Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi

Merkez Mahallesi Burcu Sokak No:8 Kurtuluş Sitesi

B Blok D.2 Kağıthane / İSTANBUL

Tel       : ( 0.212 ) 294 65 75

Fax      : ( 0.212 ) 294 65 76

e-mail : ekremie@superonline.com

web     : www.ekremersahin-ymm.com