11 Eylül 2009 Cuma

İlmühaberin hisse senedi yerine geçer

İlmühaberin hisse senedi yerine geçer

|Posta Gazetesi| |11.09.2009|



Soru: Anonim şirketler, hisse senedi çıkartana kadar hisse senedi yerine geçen ilmühaber bastırıyor. İlmühaberi, hisse senedi gibi işleme tabi tutuyor. Bu hemem hemen her şirketin başvurduğu çok yaygın bir uygulama. Maliye, bir medya grubuna, ilmühaberi hisse senedi saymayarak 5 milyar TL civarında vergi ve ceza kesmesi gündemden düşmüyor. Yeni kanun mu çıktı? Artık ilmühaber hisse senedi yerine geçmiyor mu? İlmühaberle hisse devri yapılması sakıncalı mı? Kapsamlı açıklama yaparsanız hem bizi, hem de bizim gibi gelişmelerden oldukça tedirgin olan binlerce şirketi ve hissedarlarını rahatlatırsınız.

M.S

Cevap: Maliye Bakanlığı 23 Mart 2000 tarihli Resmi gazetede yayımladığı 232 nolu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde yaptığı açıklamada, ilmühaberi; “anonim şirketler tarafından hisse senedinin yerini tutmak amacıyla çıkartılan menkul kıymetlerdir. Sahiplerine genel kurul toplantılarına katılmak, oy kullanmak, kar payı almak gibi pay sahipliği haklarını kazandıran ilmühaberler, ilgili anonim şirketçe hisse senetleri düzenlenip ortaklara teslim edildiği anda geçerliğini kaybetmektedir. ” şeklinde tanımlamıştır. Ayrıca adı geçen genel tebliğde ilmühaberin elden çıkartılmasından sağlanan kazancın vergilendirilmesine ilişkin olarak da ;“ …ilmühaberlerin elden çıkartılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde, Gelir Vergisi Kanunun hisse senetlerinin elden çıkartılmasından doğan kazançların vergilendirilmesine ilişkin hükümlerin uygulanması gerekmektedir.” şeklinde açıklama yapmıştır. Maliye gerek ilmühaberin tanımında gerekse ilmühaberin elden çıkartılmasından sağlanan kazancın vergilendirilmesinde ilmühaberi hisse senedini gibi değerlendirmektedir. Başka bir ifade ile ilmühaberin hisse senedi yerine geçeceğini açıklamaktadır. Esasında Maliyenin Tebliğde yaptığı açıklamanın yasal dayanağını Türk Ticaret Kanununun 411 nci maddesi oluşturmaktadır. Söz konusu maddede hisse senedi yerini tutmak için ilmühaber çıkartılabileceği hüküm altına alınmıştır.

Medyada yer alan haberlerden öğrendiğimiz kadarıyla gündemdeki medya grubuna kesilen vergi ve ceza, vergi inceleme elemanının yukarıda belirttiğimiz Maliye Tebliği ve TTK nın 411 nci madde hükmüne aykırı olan “ilmühaberin hisse senedi sayılamayacağı” yorumu yol açmıştır. Şahsi yorum ve kanaate dayalı olarak vergi salınamayacağı, nihai yargı merci olan Danıştay’ın yerleşik görüşüdür. İşin esası basında yer aldığı gibiyse, salınan vergi ve kesilen cezalar ya düzeltme yoluyla idari aşamada, ya da Mahkeme yoluyla yargı aşamasında kaldırılır. Sizin ve sizin gibi şirketlerin tedirgin olmalarına gerek yok. İlmühaber hisse senedi yerine geçmekte, sahibine hisse senedinin sağladığı hakları sağlamakta, ilmühaber devrinden sağlanan kazanç da, hisse senedi devrinden sağlanan kazancın tabi olduğu vergilendirme rejimine tabi tutulmaktadır.