8 Haziran 2011 Çarşamba

Belgesiz harcamalar gider yazılabilir mi?

Belgesiz harcamalar gider yazılabilir mi?



Vergi kanunları prensip olarak belgesiz giderlerin indirimini kabul etmez. Ancak Vergi Usul Kanunu’nda yapılan özel bir düzenleme ile belge alımına imkan olmayan bazı küçük harcamaların indirilmesine olanak sağlanmıştır.



Ancak bu olanak çok sınırlıdır. Bu harcamalara tren,vapur ve dolmuş ücretleri verilebilecek en tipik örnektir. Ayrıca otopark ücretleri de bu kapsamda dikkate alınabilir.



Bu gibi durumlarda yapılan harcamanın vergi kanunları açısından indirim konusu yapılabilmesi için masraf listesi hazırlanmalı, masraf listesinde harcamanın yapıldığı tarihi, tutarı ve şirketle olan ilişkisi ayrıntılı (kiminle nereye gidildiği v.b.) yazılmalıdır. Aksi takdirde kanunen indirim konusu yapılamaz.



Ayrıca yapılan harcamanın tutarlı olması gerekmektedir. Örneğin bir kişinin aynı tarih ve saatte aynı otoparktan aldığı birden fazla oto park fişleri kanunen gider yazılamaz.



Bu küçük giderlere ilişkin alınan bazı belgeler kanunen geçerli olmayabilir. Ancak o belge bu kapsamda gider yazılırken yapılan harcamanın gerçekliğini gösterdiği için yapılan bu tür küçük harcamalarda temin edilebilecek her türlü belgenin alınması gerekmektedir.