22 Nisan 2011 Cuma

Ek Mali Tabloların

Ek Mali Tabloların



Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca mükellefler, bir önceki yılın kurum gelirleri için 25 Nisan’a kadar beyanname vermek zorundalar. Ancak söz konusu tarihin hafta sonuna denk gelmesi halinde, takip eden ilk iş günü son gün olarak kabul edilmektedir. Tahakkuk eden kurumlar vergisi 30 Nisan akşamına kadar ödenmesi gerekmektedir. 30 Nisan bu yıl hafta tatiline denk gelmesi sebebiyle Kurumlar vergisi ödemeleri 2 Mayıs Pazartesi akşamına kadar yapılabilecektir.



Bilindiği gibi Kurumlar Vergisi Beyannamesi ile birlikte; bilanço ve gelir tablosunun karşılaştırmalı ve dipnotlu verilmesi istisnasız her mükellef için mecburidir.

Bunun yanı sıra bazı durumlarda; “Ek Mali Tabloların da beyannameyle birlikte verilmesi gerekmektedir.



Ek Mali Tabloların Kurumlar Vergisi Beyannamesine eklenmesinin; firmanın aktif toplam ve net satışlarının tutarına bağlı olduğunu görmekteyiz.

2010 yılı aktif toplamı 9.800.258 TL ve net satışları 21.778.274 TL’nin altında kalan mükellefler, Kurumlar Vergisi Beyannamesi ekinde hiçbir ek mali tablo vermeyeceklerdir.

Bu tutarlardan herhangi birini aşan mükellefler ise, sadece “Kâr Dağıtım” tablosunu beyannamelerine ekleyeceklerdir.

Maliye Bakanlığı, “Satışların Maliyeti Tablosu” ve “Nakit Akım Tablosu”nun verilmesini, Vergi Usul Kanunu’nun 175’nci maddesinin Bakanlığa vermiş olduğu yetkiyi kullanarak, 10 sıra no.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile kaldırdı.



Bu mecburiyete uymayanlar; VUK 353/6’ya göre 3.700 TL ceza ödemek zorunda kalırlar.



Beyannameye eklenmesi gereken diğer belge ve ekler:



* Yurtiçinde kesinti yoluyla ödenen vergilere ilişkin belgeler,

* Yurtdışında ödenen vergilere ilişkin belgeler,

* Kurum ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine ilişkin bildirim,

* Ortakları arasında dar mükellef ortağı bulunan kurumların, bu ortakları gösterir liste,

* Diğer indirim ve istisnaları açıklayan bildirim,

* Yatırım indirimini ve diğer indirimi açıklayan bildirim,

Beyannamedeki tabloların yetersizliği nedeniyle düzenlenen bildirimler.

Bu saydıklarımın dışında, “Örtülü Kazanç” ve “Örtülü Sermaye” olarak adlandırdığımız ilişkiler zinciri “Transfer Fiyatlandırması” adıyla karşımıza yeni Kurumlar Vergisi Kanunu ile getirildi. Bu bildirimleri de unutmayınız!



Engin MALAY