17 Haziran 2011 Cuma

YMM ve SMMM'ler mükellefin bilgilerine kolaylıkla ulaşabilecek

YMM ve SMMM'ler mükellefin bilgilerine kolaylıkla ulaşabilecek

E-Beyanname uygulamasının en çok eleştirilen yönlerinden birisi Meslek Mensuplarının kendi şifresi ile beyannamelerini verdikleri mükelleflerinin borç sorgulama, dilekçe verme ve bilgi girişi işlemlerinin yapamamalarıydı.

Meslek mensupları bu işlemleri yerine getirebilmek için mükelleflerine ayrıca bir e-beyanname şifresi aldırmakta ve bu durumda her defasında her mükelefi için yeniden giriş yapma gerekliliği ortaya çıkarıyor ve bunun yanında Gelir İdaresi Başkanlığının verdiği mükellef şifrelerini daha sonra sorgulamaması nedeniyle beyanname imzalatma yükümlülüğü bulunan mükelleflerin Meslek Mensubu kullanmadan kendi şifreleri ile beyanname göndermelerine yol açıyordu.

Gelir İdaresi Başkanlığı yaptığı düzenleme ile bu sıkıntılara son verdi.

Artık Meslek Mensupları mükellefleri tarafından vergi dairesine "İNTERNET HİZMETLERİ KULLANIMINA İLİŞKİN YETKİ VERME FORMU" nun verilmesini sağlayarak Meslek Mensubu E- Beyanname Şifresi ile mükelleflerinin "Borç Sorgulama, Dilekçe Verme ve Bilgi Girişi" işlemlerini gerçekleştirebilecektir. Konuya İlişkin GİB açıklaması aşağıda sunulmuştur.

Yeni İnternet Vergi Dairesi ile başkasının adıma işlem yapabilmesi için neler yapmam gereklidir?

Yetki Verme Nedir?

Yeni İnternet Vergi Dairesi’nin özelliklerinden biri olan "Başkası Adına İşlem Yapma", ancak yetki verme ile mümkün olmaktadır. Örneğin bir meslek mensubuna (SM, SMMMM) sizin adınıza işlem yapma yetkisi verdiğinizde, musabeciniz kendi hesabı ile sizin işlemlerinizi de gerçekleştirebilecektir. Bunun için önce bir form doldurarak ne tür yetkiler vermek istediğinizi belirtmelisiniz.

Yetki Verme Formu

İnternet Hizmetleri Kullanımına İlişkin Yetki Verme Formunu buraya tıklayarak edinebilirsiniz.

Yetki verme işleminin gerçekleşmesi için internet hizmetleri kullanımına ilişkin yetki verme formunu doldurup bağlı olduğunuz vergi dairesine teslim etmelisiniz.

Yetki formunda bulunan tüm alanların eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Formda hem yetki veren hem de yetki verilen kişiye ait bilgiler istenmektedir.

Formda bulunan "Vergi Kimlik Numarası" alanına, T.C vatandaşı olan gerçek kişiler, T.C kimlik numaralarını yazmalıdır.

Formda bulunan "Adı Soyadı / Unvanı", "Doğum Yeri / Tüzel Kişilerde Kanuni Merkezi", "Doğum Tarihi / Tüzel Kişilerde Kuruluş Tarihi" alanlarına sırasıyla; gerçek kişiler ad soday, doğum yeri, doğum tarihi bilgilerini girerken tüzel kişiler ünvan, resmi kuruluş yeri ve kuruluş tarihi bilgilerini girmelidir.

Yukarıda belirtilen alanların yanısıra formdaki diğer alanlar doldurulurken yetki veren ve/veya yetki verilen kişi bir adi ortaklık şeklindeki mükellef ise bu ortaklığa ait bilgiler kullanılmalıdır.

Formun bir diğer bölümü olan "Yetki Çeşidi" kısmında yetki verilen kişinin, yetkiyi veren adına hangi işlemleri yapmaya yetkili olacağı belirtilmelidir. Burada en az bir kutucuğu işaretlemelisiniz. Bunun yanısıra her üç kutucuğu da işaretleyebilirsiniz. Burada bulunan "Sorgulama", yetki verilen kişinin mükellef adına sadece sorgulama işlemlerini yapabiliceğini belirtmektedir. "Dilekçe Verme", mükellef adına "Borcu Yoktur Yazısı" vb. dilekçeleri almak için kullanılır. "Bilgi Girişi" ise mükellefe ait YMM, Belge Basım, Fatura/Çek vb. bilgilerin girilmesi ile ilgilidir.

Form eksiksiz bir şekilde doldurulup koşullar okunduktan sonra hem yetki veren hem de yetki verilen kişi tarafından imzalanmalıdır. Yeki formunu imzalayıp vergi dairesine teslim ederek formda yazılı bulunan koşulları kabul ve taahhüt etmiş olursunuz.

Yetki verme formunun teslim edilmesinin ardından yetki verilen kişi başkası adına işlem yapmaya başlayabilir.

Başkası Adına İşlem Yapma

Kendisine, başkası adına işlem yapma yetkisi verilen kişi, İnternet Vergi Dairesinde kendi hesabına giriş yaptıktan sonra kolayca adına işlem yaptığı mükellefi değiştirebilir. Bunun için kendi hesabını kapatıp yeniden başka bir hesapla giriş yapmak zorunda kalmaz.

Eğer başkası adına işlem yapma yetkiniz varsa İnternet Vergi Dairesine giriş yaptıktan sonra sağ tarafta giriş bilgilerinizin göründüğü kısımda "Değiştir" düğmesi belirir.

Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı



İNTERNET HİZMETLERİ KULLANIMINA İLİŞKİN

YETKİ VERME FORMU

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI TARİH: ..../..../20....



........................................................................ Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne

Aşağıda kimlik bilgileri bulunan Yetki Veren Gerçek Kişi / Tüzel Kişilik olarak Gelir İdaresi Başkanlığınca tarafıma sağlanan İnternet Vergi Dairesinde yapabileceğim aşağıda belirtilen işlemleri yapma yetkisinin yine aşağıda kimlik bilgileri bulunan Gerçek Kişi / Tüzel Kişilik’e verilmesini arz ederim.



YETKİ VEREN MÜKELLEF KİMLİK / ADRES BİLGİLERİ (*)

Vergi Kimlik Numarası (**)

Adı Soyadı / Unvanı

















Telefon Numarası Faks Numarası

Adresi







Elektronik Posta Adresi



YETKİ VERİLEN MÜKELLEF KİMLİK / ADRES BİLGİLERİ (*)

Vergi Kimlik Numarası (**)

Adı Soyadı / Unvanı

















Telefon Numarası Faks Numarası

Adresi







Elektronik Posta Adresi



YETKİ ÇEŞİDİ

SORGULAMA

DİLEKÇE VERME

BİLGİ GİRİŞİ





1. Tarafımızdan yetkilendirilen gerçek ya da tüzel kişiliğin yukarıda belirttiğim yetkiler çerçevesinde yaptığı işlemlerin firmamız veya kurumumuzca yapılmış olduğunu,



2. Yetki verdiğimiz konularda Gelir İdaresi Başkanlığınca İnternet Vergi Dairesinde mevzuat veya taleplere göre yeni geliştirilecek hizmetleri yetki verdiğimiz gerçek / tüzel kişiliğin yapmaya yetkili olduğunu,



3. Kullanıcı kodu, parola ve şifrenin kullanımı suretiyle yapılan işlemlerin, kendim veya yetkili kişilerce yapılmadığı yönünde bir iddia ileri sürmeyeceğimi ve tüm kullanımlardan sorumlu olduğumu, kullanıcı kodu, parola ve şifrenin yetkisiz kişilerce kullanıldığını öğrendiğim anda (şifrenin, parolanın ve kodun kaybedilmesi, çalınması vb. durumlar dahil) Gelir İdaresi Başkanlığı 444 0 435 nolu Çağrı Merkezine veya bağlı olduğum vergi dairesine bildireceğimi, bu bildirim anına kadar yapılan işlemlerden ve kullanımdan bizzat sorumlu olacağımı,



4. İnternet Vergi Dairesinde yapılan işlemlerin tespit ve tevsikinde ilgili vergi dairesi ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi kayıtlarının esas alınacağını,



kabul ve taahhüt ediyorum.



YETKİ VEREN YETKİ ALAN

ADI SOYADI İMZA ADI SOYADI İMZA





________________________________________

(*) Adi ortaklık şeklindeki mükellefiyetlerde ortaklığa ait bilgiler yazılacaktır.

(**) T.C vatandaşı olan gerçek kişilerde T.C Kimlik Numarası yazılacaktır.