9 Ağustos 2011 Salı

Yeni TTK'ya Ne Kadar Hazırsınız?

Yeni TTK'ya Ne Kadar Hazırsınız?

Ticaret hayatında 1 Temmuz 2012’de yeni bir dönem başlıyor. 13 Ocak 2011’de kabul edilen yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) bazı istisnalar hariç bir yıl sonra yürürlüğe girmiş olacak.

Peki ticari işletmeler yeni döneme hazır mı? Yeni dönemde şirket kurma, denetleme, ortaklık yapısı, sermayeler ve şeffaflık süreçleri nasıl olacak? Tüm bunları uzmanlarla görüşüp HT Ekonomi okurları için masaya yatırdık. Yeni düzenlemeler 116 bin anonim şirket ve 691 bin limited şirketi direkt olarak etkileyecek. 1535 maddeden oluşan yeni Türk Ticaret Kanunu, yönetim kurulu yapısından, internette bilgi paylaşımına kadar birçok yenilik içeriyor. 3 gün sürecek yazı dizimizin bugünkü bölümünde denetim ve mali raporlama ile ilgili atılması gereken adımları ve uzmanların yorumlarını ele aldık. İşte öne çıkan başlıklar:



BAĞIMSIZ DENETÇİ ARTIK YÖNETİMDE ZORUNLU OLACAK

Eskiden sadece vergi denetimi yapılırken, yeni dönemde uluslararası finansal raporlama standardına geçilecek. Raporların bağımsız denetçi tarafından denetlenmesi zorunluluğu getirildiği için şirketlerin hem kendi elemanları buna uyum sağlayacak ve eğitilecek hem de bütün şirketler profesyonel muhasebeci ve mali müşavir bulmak zorunda kalacak. Şirketler için kilit noktada olan bağımsız denetçi, her şirket tarafından 1 yıllığına seçilecek. Denetçi ile görüş ayrılığına düşüldüğünde tüm yetki şirkette değil. Sonuca mahkeme karar verecek. Denetçi olumsuz rapor verirse yönetim kurulu otomatik olarak görevden alınmış olacak.



'KOBİ'LER HEMEN MALİ RAPORLAMAYA HAZIR HALE GELMELİ'

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören ve büyük ölçekli şirketler uluslararası standartlara uygun bilançolara uzak değil. Ancak bu durum 1 Ocak 2013’ten itibaren tüm şirketler için geçerli olacak. KOBİ olarak ifade edilen küçük ve orta ölçekli işletmeler, tacirler ve ticaret şirketleri de Türkiye Finansal Raporlama Standardı’na (TFRS) uygun bilanço yayınlamak zorunda kalacak. Bu standart Uluslararası Finansal Raporlama Standartı’na (UFRS) da uygun olacak. Ernst &Young TTK Danışmanı Seda Akkuş’a göre bu en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. Birçok firmanın bu dönüşüme erken başlaması gerektiğinin altını çizen Akkuş, “2012 yılı içinde uyum sağlamış olmaları gerekiyor. UFRS’ye göre bir önceki seneye karşılaştırmalı bilançolar verilmesi gerekiyor ancak KOBİ’lerin bu konuda yoğun bir çalışması olduğunu söyleyemem” dedi.



YENİ DÖNEME HAZIR OLMAK İÇİN BU TESTİ GEÇMELİSİNİZ

Yeni Türk Ticaret Kanunu’na şirketinizin ne kadar uyumlu olduğunu öğrenmeniz için TOBB ve Deloitte TTKmetre isimli temel sorulardan oluşan bir test hazırladı. Bu test 5 ana başlıktan oluşuyor. Testi internet üzerinden ttkmetre.deloitte. com.tr adresine bedava üye olarak yapabilirsiniz. Bu testin bugün bu yazıda ele alınan konularla ilgili bazı soruları şöyle:



* Halihazırda Şirketiniz UFRS ile özdeş TMS (Türkiye Muhasebe Standartları)’ye göre raporlama yapıyor mu?

* Yasal kayıtlarınız ağırlıklı olarak Vergi Usul Kanunu çerçevesinde tutulmaktadır ve bu UFRS ile özdeş TMS’den oldukça farklı. Acaba firmanız ilgilileri aradaki farkları detayları itibariyle biliyor mu?

* Bağımsız denetime konu edilecek finansal tablolar 31 Aralık 2013 ve 31 Aralık 2012 tarihleri itibariyle hazırlanmış karşılaştırmalı bilançolar ile 1 Ocak 2013 ila 31 Aralık 2013 dönemine ilişkin kapsamlı gelir tablosu, özkaynak değişim tablosu, nakit akım tablosu ve ilgili finansal tablo dipnotlarını içerecek. Belirtilen tarihlere ilişkin finansal tablolarınızın UFRS ile özdeş TMS’ye uygun olarak hazırlanması gerektiğini biliyor musunuz?

* Ticari kayıtlarınızdan hangilerini beş ve hangilerini on yıl boyunca saklamanız gerektiğini biliyor musunuz?

* İşletmenin kuruluşu ve özkaynak sağlanması amacıyla yapılan harcamalar aktifleştiriliyor mu?

* Bundan sonra yıl sonu stok sayımlarınızı bağımsız denetçi gözetiminde yaptırmanız gerektiğini biliyor musunuz?

* Şirketinizin hesapları bağımsız denetçi tarafından denetleniyor mu?

* Şirketinizin bir bağımsız denetçisi yok ise 1 Mart 2013 tarihine kadar bağımsız denetçi seçme için gerekli hazırlıklara başladınız mı?

* Yıllık faaliyet raporu var mı?



"FİRMA SAYISINDA DÜŞÜŞ OLABİLİR"

Yeni TTK, şirketlerin mali müşavir ihtiyacını artıracak. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye’de 60 bin mali müşavir bulunduğunu, yeni yasayla bunların 20 bininin kurumsal hale gelmesini beklediklerini belirtip, bu rakamın da yeni TTK ile ortaya çıkacak ihtiyaca yeteceğini söyledi. Arıkan ayrıca şu ana kadar üzerinde durulmamış bir başka tehlikeye de dikkat çekerek, “Şirketler yeni kanuna uyumda zorlanacak. 700 bin olan limited şirket sayısı 300-350 bine, 100 bin olan anonim şirket sayısı 70-80 bine düşebilir” dedi