7 Mart 2008 Cuma

Vergi Borcuna Değil, İhtilaflı Vergiye İndirim Var

Vergi Borcuna Değil, İhtilaflı Vergiye İndirim Var
Son çıkan uzlaşma yasası, okurlarımızın kafasını karıştırmışa benziyor.
Her gün yüzlerce okurumuz “birikmiş vergi borçları için, ne tür bir kolaylık sağlandığını” soruyor.
Hemen belirtelim, yıllardır ya da aylardır ödenmeyen, birikmiş vergi borçları için, uzlaşma ya da ödeme kolaylığı getirilmedi. Çıkan yasa, ihtilaflı vergi ve cezalarla ilgili. Bunlara “gelin uzlaşalım” yani vergi ve cezanızın tutarı üzerinde pazarlık yapıp, bir kısmını, duruma göre önemli bir kısmını kaldıralım. Kalan kısmı da “18 ayda 18 eşit taksitte”, aylık binde 2 faizle ödeyin, olay kapansın, deniliyor.
KAPSAMI
İhtilaflı vergilerle ilgili uzlaşmadan, Vergi Usul Kanunu kapsamına giren ikmalen, re’sen veya idarece tarh Hemen belirtelim, yıllardır ya da aylardır ödenmeyen, birikmiş vergi borçları için, uzlaşma ya da ödeme kolaylığı getirilmedi. Çıkan yasa, ihtilaflı vergi ve cezalarla ilgili. Bunlara “gelin uzlaşalım” yani vergi ve cezanızın tutarı üzerinde pazarlık yapıp, bir kısmını, duruma göre önemli bir kısmını kaldıralım. Kalan kısmı da “18 ayda 18 eşit taksitte”, aylık binde 2 faizle ödeyin, olay kapansın, deniliyor.
KAPSAMI
İhtilaflı vergilerle ilgili uzlaşmadan, Vergi Usul Kanunu kapsamına giren ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen; vergiler (örneğin gelir vergisi, kurumlar vergisi, dahilde alınan KDV, damga vergisi), resim ve harçlar ile fon payı ve bunlara bağlı vergi ziyaı cezaları ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları giriyor.
Vergi Usul Kanunu kapsamına girmeyen; gümrük vergileri, ithalde alınan KDV ile ÖTV, kaynak kullanımını destekleme fonu kesintileri, trafik para cezaları ile idari para cezaları ve benzeri alacaklar, uzlaşma ile ilgili yasadan yararlanamıyor. Ayrıca, kaçakçılık sayılan fiiller nedeniyle tarh edilen vergiler ile 3 kat vergi ziyaı cezaları da uzlaşma kapsamına girmiyor .
Bu arada dikkati çeken bir husus “şikayet yolu ile düzeltme” talebi ve bunun reddi üzerine açılan davalarla ilgili. Yasada açıkça, vergi mahkemesinde davası devam eden ihtilafların uzlaşmadan yararlanabileceği belirtilmesine karşın, tebliğ ile “yasayı aşan” bir yorum yapılmış ve bunların yararlanamayacağı belirtilmiş. Tebliğdeki bu kısmın iptali için dava açılması ile sorun çözümlenebilir.
BAŞVURU SÜRESİ
Uzlaşma ile ilgili yasadan yararlanabilmek için, 31 Mart 2008 tarihi çalışma saati bitimine kadar, uzlaşma talep edilmesi gerekiyor.
Bunun için, uzlaşmaya başvuru aşamasında, devam eden davalardan vazgeçmek gerekmiyor. Ancak, uzlaşmaya varıldığı takdirde, uzlaşma tutanağını imzalayan mükellef, davadan vazgeçme dilekçesini de üç örnek olarak uzlaşma komisyonuna verecek.
Uzlaşma komisyonlarının hangisi olduğunun belirlenmesi bakımından, şu anda mevcut olan “yetki sınırları” geçerli olacak. Yetki sınırları belirlenirken, yalnızca tarhiyata konu edilen vergi miktarı göz önüne alınacak.
Maliye bu yasadan 2,5 milyar YTL civarında gelir bekliyor. Ancak, kapsamının dar tutulması ve bazı sınırlamalar nedeniyle, bu tutarın yarısına ulaşılması bile zor gözüküyor…
Ek dilekçe örnekleri 4 adet