4 Aralık 2010 Cumartesi

Gizli hesabı olanlara kötü haber

Gizli hesabı olanlara kötü haber



Kazandığı paranın vergisini ödememek için bu yola başvuranlara kötü haber...



Kazandığı paranın vergisini ödememek için birikimini yurtdışına taşıyanlar için çember iyice daralıyor. İsviçre ve Lüksemburg ile yapılan anlaşma sonrasında gizli hesapların kapısını açan Maliye, patronların paralarını taşıdığı vergi avantajı olan ülkeleri de mercek altına aldı. Zaman'ın haberine göre, gurbetçilerin birikimlerinin yoğun olduğu Avusturya ve Libya'nın ardından şimdi de Cayman ve Virgin Adaları kapsama alınıyor.



Her türlü zula taşıma operasyonlarının önüne geçmek için önümüzdeki yıl bu ülkelerle de bilgi paylaşımı konusunda görüşmeler başlayacak. Cayman ve Virgin'in yanı sıra Seyşeller ile anlaşmaya varılması halinde İsviçre'de olduğu gibi bilginin bir banka, finans kurumu, vekil veya temsilci nezdinde tutulmasının gerekçe gösterilerek reddedilmesi söz konusu olmayacak.



Temaslarda Varlık Barışı kapsamında Türk işadamlarından yıl sonuna kadar yüzde 2 vergi ödeyerek kanundan yararlanmaları uyarısında bulunulacak. Barışa karşılık vermeyenler ise kazancının vergisini ödeyip ödemediği konusunda incelemeye tabi tutulacak. Patronlar, birikimlerini hangi ülkeye kaçırırlarsa kaçırsınlar Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) peşlerini bırakmayacak.



Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da (BDDK) konuya yönelik incelemelerde destek verecek. Lüksemburg'un ardından İsviçre ile çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması yenilenerek bu ülkedeki 60 milyar dolarlık gizli hesabın kapısı açılmıştı. İdare Libya ile görüşmelere başlarken, önümüzdeki günlerde gurbetçilerin birikimlerinin yoğun olduğu ülkelerden Avusturya'nın kapısını çalacak. İsviçre, Lüksemburg, Belçika, Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde, Türklere ait 20 bini aşkın hesapta 100 milyar doların üzerinde para bulunuyor.



Vergi gelirlerini artırmak isteyen Maliye, vergi avantajı olan ülkelere yönelik para ve kâr transferlerini mercek altına aldı. Bu ülkelerde yerleşik veya faaliyette bulunan kurumlara 'nakden veya hesaben yapılan, tahakkuk ettirilen' bütün ödemelerden yüzde 30 vergi kesintisi (stopaj) yapılıyor. Bu ülkelerin amacının, bankacılık, finans ve vergisel konularda sundukları imkânlarla ve gizlilik prensipleriyle yabancı yatırımcıları kendilerine çekmek olduğunu belirten yetkililer, haritada yeri dahi bilinmeyen bu ülkeler üzerinden yüz milyarlarca dolarlık işlem yapıldığına dikkat çekiyor.