11 Ocak 2010 Pazartesi

Kod sistemi kalkıyor

Kod sistemi kalkıyor



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş dünyasında büyük sıkıntı yaratan kod sistemini bir ay içinde kaldıracaklarını söyledi. Onun yerine grup sistemi getirilecek.



Kod 5 olarak bilinen Kod sistemi, Maliye'nin 'kara listesi' olarak anılıyordu.



Bakan Şimşek, yeni özelge sistemini anlattığı basın toplantısında önümüzdeki dönemde getirecekleri yeni uygulamalardan da söz etti. Bu çerçevede kod sistemini kaldıracaklarını belirtti. Mükellefi zora sokmayan yeni bir düzenleme yapacaklarını belirten Şimşek, kod sisteminin yerine daha etkin ve gelişmiş bir sistem olan ‘grup sisteminin’ getirileceğini açıkladı. Ancak mükelleflere de tüm açık kapıları kapatmak konusunda iddialı oldukları mesajını gönderdi.



İstanbul Ticaret Odası yönetiminin, vergi barışına katılım konusunda üyelerinin ‘kod sistemiyle’ tehdit edildiği iddialarından rahatsızlığını ise; şu sözlerle dile getirdi: “Bu değerlendirmeleri basından izledim. Ancak bazı açıklamaları doğru bulmuyorum.”



Ortada bir uygulama olduğunu belirten Şimşek, bunu mükellefi zora sokmadan düzenleyeceklerini açıkladı. Ancak kamu harcamalarını sağlıklı şekilde finanse etmek için tüm açık kapıları kapatmakta iddialı olduklarını vurguladı.



Mükellefe karne verecek!



Bakan Şimşek, önümüzdeki dönemde mükellefleri sahtecilik gibi alanlarda ve vergi yasalarına uyum konusunda değerlendirerek ülke genelinde vergi kaçakçılığı konularında kısa sürede, etkin şekilde mücadele imkanı sağlayan ‘mükellef karne sisteminin’ uygulamaya gireceğini söyledi. Şimşek, uygulamanın bir ay içinde başlayacağını bildirdi.



150 metrekarenin altındaki konutlar için KDV oranının artırılacağı iddialarına ise Bakan Şimşek, KDV artışı olmayacağını söyledi. Ancak 150 metrekarenin altındaki konutlardaki vergi iade sisteminin gözden geçirilmesiyle ilgili bir çalışma yürüttüklerini açıkladı.



Bakan Şimşek’e, yabancılara stopajı sıfırlayan düzenlemeyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını yayınladığı anımsatıldı. Şimşek, konuyla ilgili çalışmalara başladıklarını belirtirken, Mahkemenin verdiği 6 aylık süreyi beklemeyeceklerini söyledi. En kısa sürede yeni bir düzenleme yapmak için harekete geçtiklerini anlatan Şimşek, ancak çalışmanın ne kadar süreceği konusunda bir tarih veremeyeceğini belirtti.



KOD SİSTEMİ NEDİR?



Kod listesi aslında Maliye'nin naylon fatura alışverişi önlemek için oluşturulan bir liste. Ancak naylon fatura kullanan bir işyerinden alışveriş yapan başka işyerlerinin ve ondan mal alan başkalarının da bu listeye alınması iş dünyasında ticari hayatı çok olumsuz etkiliyordu. Listeye girenler deyim yerindeyse 'vebalı' muamelesi görüyor ve ticari faaliyetleri sekteye uğruyordu.



LİSTE ZİNCİRLEME BÜYÜDÜ



Konu ile ilgili bilgi veren hurriyet.com.tr'ye bilgi veren Hürriyet yazarı Prof. Şükrü Kızılot, "A firması naylon fatura kullanmış, B firması da ondan mal almış. O zaman Maliye B firmasına 'sen de koda girdin' diyor.



Daha sonra B firmasından mal alan bütün işletmeleri listeye sokuyor. Öyle olunca listeler iyice kabardı ve iş dünyası isyan etti" dedi.



Naylon fatura olayının yanında Maliye'nin adres değiştirenlere ve defter kaybedenlere yönelik olarak da bu Kod listesini genişlettiği belirten Kızılot, şöyle devam etti:



"Örneğin İstanbul'da 3 yıl önce mal alınan B şirketi, mal alındıktan iki yıl sonra o adresi terketmiş. Maliye mal alan firmaya 'getir KDV'sini cezası ile bize öde, yoksa koda ve vergi incelemesine alıyoruz' dedi. Ya da 4 yıl önce mal alınan bir firma yıllar sonra defterlerini kaybetmiş.



Maliye mal alana, 'dört yıl önce mal aldığınız firma defterleri kaybetti, o firmadan yaptığınız alışlarla ilgili KDV'yi beyan edin ve ödeyin' dedi. Böyle olunca koda alınanlardan alışveriş yapanlar da zincirleme olarak listeye girdi."



KODA GİRERSEN NE OLUYOR



Maliye'nin Kod listesine girmenin iki ana sakıncası var. Bunlardan birincisi, şirketin vergi incelemesine alınması. İş dünyasındaki genel kanı da Maliye'nin incelemeye aldığı firmalara istedikten sonra istediği gibi ceza kesebileceği yönünde.



İkincisi sakıncası koda girenlere 'vebalı' muamelesi yapılması. Yani bir firma koda girdiği zaman diğerleri koda girmemek ve fişlenmemek için o firma ile ticari irtibatlarını bitiriyorlar bu da firmanın zora girmesine neden oluyor.