25 Ocak 2010 Pazartesi

Naylon Faturacılar Şimdi Yandı

Naylon Faturacılar Şimdi Yandı



Maliye Bakanlığı, sahte fatura düzenleyen, kullanan ve bunlarla ilişkisi olanları artık merkezi takip sistemiyle izleyecek.



Maliye Bakanlığı, sahte fatura düzenleyen, kullanan ve bunlarla ilişkisi olanları artık merkezi takip sistemiyle izleyecek. Sistem sayesinde dürüst mükellefe de 2-3 gün içinde KDV iadesi verilebilecek.



Maliye Bakanlığı, Türkiye’de naylon fatura düzenleyen, kullanan ve bunlarla ilişkisi olanları merkezden elektronik ortamda takip edecek. Bu kapsamda bütün illerde sahte faturayla mücadele ekipleri kurulacak ve tüm mükelleflere dönük sahtecilik kriterleri oluşturulacak.



Bu kriterler, Vergi Karnesi, Kod Sistemi’nin yerini alacak Grup Sistemi ve KDV iadesi kriterlerini de içinde barındıracak. Böylece sahte fatura düzenleyenler ile bunları kullanan kişi ve kuruluşlar, çok daha hızlı ve net şekilde tespit edilecek. Yeni sistemde sahte fatura işlemleri, düzenleyiciden başlayarak, kullanıcılar ve bunlarla ticari ilişkisi olanlara uzanacak şekilde 4’üncü kademeye kadar izlenebilecek.



Yeni sistemle ilgili bilgi veren bir Maliye yetkilisi, tüm mükelleflere yönelik bir analiz programını hayata geçireceklerini belirterek, “Burada 2 yapım programı var. Bunlardan birisi KDV iadesinde kullanılacak.



Diğeri ise sahtecilik tespitini gerçekleştirecek. KDV iadelerini, sahtecilik programını da kullanarak yeni sistem yapacak. Bu sistemde sahtecilik yapan çok kısa sürede tespit edilirken, dürüst mükellefe de 2-3 gün içerisinde KDV iadesi verilecek. Türkiye’de sahteciler artık Maliye’den kaçamayacak” diye konuştu.



Uygulama çerçevesinde sahte fatura düzenleyen, kullanan ve bunlarla bağlantısı olan kişi ve kuruluşlar için merkezde bir kütük oluşturulacak.



AĞIRLIK KDV İADESİNDE



Sahte fatura kütüğü, Türkiye’nin en ücra köşesindeki işlemlerde bile devreye girecek. Yeni sistemin en fazla kullanılacağı alan ise KDV iadeleri.



Denetlemenin ilgili vergi dairesi değil, sistem tarafından yapılan uygulamada, böylece daha önce en az 2 hafta, hatta bazı durumlarda haftalarca süren vergi iadesi değerlendirmeleri yeni sistemde 1 gecede tamamlanabilecek. İade de 2-3 gün içerisinde yapılabilecek.



Gelir İdaresi Başkanlığı, sahte faturayla mücadele amacıyla 81 ilde özel ekipler oluşturuyor. Yeni sistemin faaliyete geçirilmesinden sonra ise daha önce KDV iadesi alan ancak durumlarının şüpheli olduğu ortaya çıkan mükellefler de incelemeye tabi tutulacak