11 Ocak 2010 Pazartesi

Yeni kod sisteminin startı veriliyor

Yeni kod sisteminin startı veriliyor



Varlık barışında önemli bir etkisi olan kod sistemi değişikliği bu hafta açıklanıyor.



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 15 Ocak cuma günü düzenleyeceği basın toplantısı ile yeni kod sistemini kamuoyuna açıklayacak. Sistemin ise bugünden itibaren devreye gireceği belirtiliyor.







Vergi Cehennemi



Alın teri dökülerek kazanılan her 100 liranın 53 lirasına devlet 'Vergi' diye el koyuyor



Yetmedi... Kalan 47 lira ile benzin alan vatandaş bunun 32 lirasını yine Maliye'ye kaptırıyor



İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) ''Devlete Çalışıyoruz'' raporu Türkiye'de çalışanların maaşlarının önemli bir bölümünü vergiye yatırdığını ortaya koydu. Rapora göre, ''Rapora göre 2007 yılında 1500 lira maaş alan bir çalışan her 100 liranın 50 lira 95 kuruşunu vergi olarak ödüyordu. 2010'da ise 1500 lira maaş alan bir çalışan, her 100 liranın 53 lirasını vergi olarak ödeyecek. Geri kalan 47 liranın 32 lirasını ise yine dollaylı vergilerle Maliye'ye verecek



MUTFAK ZAMLANDI

Bu arada, asgari ücret alan bir kişi 2007 yılında azami yaptığı 65 liralık aylık mutfak harcamasının 16 lira 45 kuruşunu vergi olarak öderken söz konusu harcama, gelen zamlarla birlikte bu yıl 100 liraya, ödediği dolaylı vergi miktarı ise tek kalemde 25 lira 31 kuruşa yükseliyor. Aynı dönem içinde asgari ücretle ücretlendirilen çalışanın cebine yansıyan fatura ise her 100 lira için 26 lira 11 kuruş yerine 32 lira 38 kuruş oldu.



ÖDEME ARTTI

Kişisel harcamalarda en büyük dolaylı vergi yükünü giyim ve mutfak harcamasının oluşturduğuna dikkatin çekildiği rapora göre giyim harcamasında KDV %18 iken mutfak harcamasında bazı kalemler yüzde 1, bazı kalemler yüzde 8, bazı kalemler ise %18 KDV üzerinden hesaplanıyor.



DOLAYLI VERGİ

Akaryakıtın ise yaklaşık % 70'lik kısmı vergi olarak cepten çıkıyor. Günde 2 paket sigara içen bir çalışanın, sigaraya yapılan zamdan önce maaşından 90 lirasını sigaraya ayırırken, bu rakamın şimdilerde 150 liraya çıktı. R



aporda, sadece sigara için bir kişinin ödediği dolaylı verginin tutarının 65,93 liradan 114,38 liraya yükseldiği kaydedildi. Ortalama 250 bin liralık değere sahip evi için çalışanın cebinden çıkan aylık emlak vergisi rakamı ise 33 liradan 41,66 liraya ulaştı. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan 'Adaletsiz gelir dağılımı gibi vergide de adaletsiz tutum sergileniyor. Vergi yükünü bir avuç çalışana yıkmak adil değildir. Krizin etkilerine karşı KDV oranlarında yeni bir düzenleme yapma gereği ortadadır'dedi.



















Bakan Şimşek: Hiçbir mükellefe özel mukteza verilmeyecek



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yeni Özelge Sistemi ile mükellefle çağdaş bir hizmetin verileceğini söyledi.



Gelir İdaresi Başkanlığı'na doğrudan başvuru zorunluluğunun kaldırıldığını aktaran Şimşek, mükellef özelgelerinin elektronik ortamda arşivleneceğini dile getirdi.



Aynı konuda farklı görüş beyanının ortadan kalkacağını kaydeden Bakan, "Kimseye özel özelge verilmeyecek. Bir vatandaş 2003 yılında istiyor beğenmiyor. Başka birimden başka özelge alıyor. Artık bu olmayacak." dedi.



Yeni Özelge Sistemi'ni basın toplantısıyla anlatan Şimşek, mükellef odaklı hizmeti hayata geçirdiklerini aktardı. Vergisini doğru beyan eden ve ödemek isteyen mükellefe yardımcı olmayı amaçladıkları bilgisini veren Şimşek, vergi dairesinin kapısını bilmeyen ve kazancını eksik beyan edenleri sistemin içine dahil etmek için çalıştıklarını ifade etti.



Vergi beyannamelerinin yüzde 99,5'unun elektronik ortamda gönderildiğini kaydeden Şimşek, özelge sisteminde de aynı yöntemi hayata geçireceklerini ifade etti. Şu anda istenen 30 bin görüşün Gelir İdaresi'ne yapıldığını aktaran Şimşek, bu zorunluluğun ortadan kaldırıldığını vergi dairesi başkanlığına, olmayan illerde ise defterdarlıklara başvurulacağını söyledi.



"Tamamen elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Mükelleflerin bilgileri gizli kalmak kaydıyla konunun ilgililerine sunulacak. Özelgeler elektronik ortamda arşivlenecek. Aynı konuda farklı görüşlerin ortaya çıkmasının önüne geçilecek." Diyen Şimşek, ilk kez bir özelge veriliyorsa bunun GİB bünyesinde kurulan komisyondan geçeceğini vurguladı. Şimşek, Maliye'deki herhangi bir şahsın kendi başına fikir vermeyeceğini dile getirdi.



YENİ REFORMLAR YAKINDA AÇIKLANACAK



Türk vergi sistemi açısından yeni reformların hayata geçirileceğini aktaran Şimşek, bu yenilikleri sıraladı: "KDV iadelerinde etkinlik ve verimliliği arttırarak denetimi arttıran KDV iadesi Risk Analiz Modeli. Kod sisteminin kaldırılarak yerine grup sistemi. Kayıtdışı ekonomiyle mücadele strateji eylem planını çerçevesinde kayıtlı ekonomi internet sitesinin hayata geçireceğiz Mükellef karne sistemini sizlerle paylaşacağız. Kurumlar vergisi risk analizi sistemini hayata geçireceğiz."



Bakan Şimşek konuşmasının ardından Yeni Özelge Sistemi Tebliği'ni imzaladı. Ardından soruları cevaplayan Şimşek, hâlihazırdaki muktezaların ilgili kanuna uygunsa geçerliliğini devam ettireceğini söyledi. Bir konu hakkında ilk kez görüş istenmişse komisyon tarafından değerlendirileceğini ifade eden Şimşek, "Yeni özelge sisteminin geçmişe yönelik etkisi olmayacak.



Mevcut muktezalar mevcut halleriyle bizdeki yasal altyapıya uygunsa sıkıntı yok. Çelişen özelge varsa peyderpey iptal ediyoruz. Sistemin en büyük avantajı şeffaf yapacağız. Vergi incelemeleri başlandıysa özelge talep edilmeyecek. Edilse de görüş verilmeyecek." değerlendirmesini yaptı.