23 Eylül 2010 Perşembe

İhracatta %100 Teminat ile İade

T.C.



GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI



İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI



(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)















Sayı : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.2533-71187



Konu : İhracatta %100 Teminat ile İade











TAMİM NO: 61















%100 teminat mektubu karşılığında KDV iadesi talep eden mükelleflerin KDV iadelerinin, banka teminat mektuplarının teyit edilmesini müteakip 48 saat içinde yapılmasına ilişkin, hangi mükellefleri kapsayacağı ve nasıl bir süreç izleneceği konusunda aşağıda yer alan açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.







%100 banka teminat mektubu karşılığında 48 saat içinde KDV iadesi uygulaması, sadece Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11/1-a ve 11/1-c maddeleri uyarınca yapılacak KDV iadelerinde mümkün olabilecektir. (İndirimli teminat uygulamasından yararlanma hakkına sahip bulunan mükelleflerin, %100 teminat verseler de bu uygulamadan yararlanmaları, bu aşamada mümkün değildir).







Bu itibarla, KDV Kanunu’nun 11/1-a ve 11/1-c maddelerine istinaden KDV iadesi talep eden mükelleflerimizin,







-İade talebine ilişkin dilekçe ve “KDV İade Talebine İlişkin İnternet Vergi Dairesi Liste Alındısı”nı ,







-Talep edilen iade tutarı kadar ( %100 ) banka teminat mektubu ile birlikte,







-İadenin ilişkin olduğu döneme ait beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar vergi dairesine teslim etmiş olmaları şartıyla,







48 saat içinde KDV iadesi uygulamasından yararlanmaları mümkündür.







Öte yandan Banka Teminat Mektuplarının teyit edilmesinin alacağı süre bankadan bankaya ve hatta aynı bankanın bir şubesinden diğerine göre değişebildiğinden, söz konusu dökümanlar ile banka teminat mektubunun ay sonu beklenmek yerine mümkün olduğu kadar erken verilmesinin iade talep etmiş olan mükellef lehine olacağı açıktır.







Mükelleflerce verilmiş olan banka teminat mektuplarının teyidi, talep edilen KDV iadesinin ilişkin olduğu döneme ait “KDV İadesi Kontrol Raporu” Gelir İdaresi Başkanlığı’nca sisteme atılıncaya kadar gerçekleştirilir.















Sözü edilen şartları yerine getiren ve vermiş oldukları banka teminat mektuplarının teyidi gerçekleştirilmiş olan mükelleflerin talep ettiği KDV iade tutarının, iadenin ilişkin olduğu döneme ait “KDV İadesi Kontrol Raporu”na göre sorunlu olduğu anlaşılan kısmının iadesi, gerekli incelemeler ve kontroller tamamlandıktan ve eksiklikler giderildikten sonra usulüne uygun olarak gerçekleştirilecektir.







Kalan bölümünün iadesi ise, KDV iadesinin ilişkin olduğu döneme ait “KDV İadesi Kontrol Raporu”nun, Gelir İdaresi Başkanlığı’nca sisteme atıldığı tarihten itibaren 48 saat içinde aşağıdaki esaslara göre yapılacaktır.







1- İade, %100 teminat karşılığında yapıldığından, ”talep edilen KDV iadesi tutarının iadesi hemen gerçekleştirilebilecek kısmı”nın;







-100.000 TL ve daha az olması halinde iade işlemleri, ilgili vergi dairesi müdürlüklerince,







-100.000 TL.’yi aşması ve fakat 500.000 TL’yi aşmaması halinde ilgili uygulama grup müdürlüklerince,







-500.000.-TL ve üzerinde olması halinde KDV Grup Müdürlüğünce







tamamlanacaktır.







2-Teminat mektuplarının çözümünde;







-Teminatın ilişkin olduğu iade tutarının 100.000 TL ve daha az olması halinde ilgili vergi dairesi müdürlükleri yetkilidir.







-Teminatın ilişkin olduğu iade tutarının 100.000 TL.’yi aşması ve fakat 500.000 TL’yi aşmaması halinde ilgili uygulama grup müdürlüklerinin,







- Teminatın ilişkin olduğu iade tutarının 500.000.-TL ve üzerinde olması halinde KDV Grup Müdürlüğü’nün







onayı aranacaktır.







-Teminat mektubu karşılığı iadenin birden fazla muhasebe işlem fişiyle yapılması halinde; tutarı en yüksek olan muhasebe işlem fişini imzalayan makamın onayı aranacaktır.







Yapılan açıklamalara göre, ihracat istisnası nedeniyle Mayıs 2010 dönemine ilişkin olarak 250.000 TL. tutarında KDV iadesi talep edildiğinde izlenecek süreç aşağıdaki gibi olacaktır:







a) KDV Beyannamesi, KDV iadesi talebinden önce verilmiş olmalıdır.







b) Mayıs 2010 dönemine ilişkin olarak KDV iadesi talep edildiğine dair dilekçe ile “KDV İade Talebine İlişkin İnternet Vergi Dairesi Liste Alındısı"nın, iadesi talep edilen tutar 250.000 TL. olduğuna göre 250.000 TL. tutarında banka teminat mektubu ile birlikte en geç 30 Haziran 2010 tarihine kadar vergi dairesine verilmiş olması gerekmektedir.







c) Vergi dairesi, Mayıs 2010 dönemine ait “KDV İadesi Kontrol Raporu” sisteme atılıncaya kadar, teslim almış olduğu teminat mektuplarının teyidini sağlamak zorundadır.















d) Mayıs 2010 dönemine ait “KDV İadesi Kontro1 Raporu”na göre, toplam 250.000 TL. tutarındaki iade talebinin 50.000 TL.’lik kısmının iadesinin hemen yapılamayacağı anlaşılmışsa,







- “KDV İadesi Kontrol Raporu”na göre sorunlu olduğu görülen 50.000 TL. tutarındaki kısmın iadesi, gerekli inceleme ve kontroller tamamlandıktan ve eksiklikler giderildikten sonra vergi dairesince usulüne uygun olarak gerçekleştirilecektir.







- Kalan 200.000 TL. tutarındaki kısmın iadesi ise 48 saat içinde gerçekleştirilecektir.







Bu tamim 23.08.2010 tarihinden itibaren geçerlidir.









Başkan a.Grup Müdür V.