3 Mart 2011 Perşembe

Matrah artıran hiç vergi ödemese bile incelenmeyecek

Matrah artıran hiç vergi ödemese bile incelenmeyecek



İSTER inanın ister inanmayın Torba Yasa böyle!



Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri, “matrah artırımı” yoluna gittiklerinde vergi incelemesinden kurtulabilecekler.

Bunu çok kişi biliyor.

Ancak bilinmeyen “ince bir nokta” var.



OLAY NE?

1. Kayıtlı Mükellefler Yönünden:

Torba Yasa ile vergi mükelleflerine

deniliyor ki;

“2006, 2007, 2008 ve 2009 yılları için beyan ettiğin gelir ya da kurumlar vergisi matrahını,stopajları ve hesaplanan KDV’yi tabloda belirtilen oranda artırırsan, o yıllar için vergi incelemesi yapılmayacak. Matrah artırımında bulunanların Torba Yasa’dan önce başlanılan vergi incelemeleri Mart 2011 sonuna kadar sonuçlandırılacak. Sonuçlandırılmayan incelemeye ise devam edilmeyecek.”

Daha ötesi sahte belge kullanma, kapsamı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme ya da kullanma fiili nedeniyle hapis cezası da uygulanmayacak.

Bu mükelleflerin çoğu için güzel bir olay.

2. Kayıtlı Olmayan Mükellefler Yönünden:

a) 2006-2009 Döneminde Kira Geliri Elde Eden Ancak Mükellefiyet Kaydı Olmayanlar:

Bunlara deniliyor ki;

“İster 100 bin TL ister 1 milyon ya da 5 milyon lira kira geliri elde etmiş ol, bildirmediğin bütün kiralar için yıllar itibariyle;

Matrah artırımı yaptığında 2009 için 489 TL, 2008’e 449 TL, 2007’ye 413 TL, 2006 için 382TL vergi tahakkuk ettirilecek. Bu yıllarda ne kadar kira geliri elde etmiş olursan ol,hakkında hiçbir işlem yapılmayacak. Daha açıkçası ilave 1 TL dahi vergi ve ceza istenmeyecek.”

b) 2006-2009 döneminde gayrimenkul (daire, büro, dükkan, arsa, arazi) alıp 5 yıl içinde satanlar, limited şirket ya da anonim şirket hissesi (geçici ilmühaber veya hisse senedi dahil) satanlar, kâr payı elde edip bildirmeyenler, yurt dışında kazanç elde edenler, bu kazançlarını hiç bildirmemişse yani mükellefiyet kayıtları yoksa;

Bunlara deniliyor ki;

“İster 100 bin TL, ister 5 milyon ya da 100 milyon lira kazanmış ol, bu kazançlarından dolayı yıllar itibariyle;

Matrah artırımı yaptığında 2009 için 1.630 TL, 2008’e 1.496 TL, 2007’ye 1.376 TL, 2006için 1.274 TL vergi tahakkuk ettirilecek ve bu yıllarla ilgili olarak hakkında hiçbir işlem yapılmayacak. Daha açıkçası ilave 1 TL dahi vergi ve ceza istenmeyecek.”



İNCE NOKTA NE?

Yasada “matrah ya da vergi artırımı yaparsan, o yıllar için vergi incelemesine tabi tutulmayacaksın” deniliyor.

Bu tamam.

Ancak, “Tahakkuk eden vergileri ödemezsen ya da taksitleri aksatırsan bu avantajdan yararlanamazsın” denilmiyor. Alacağın, bir kat fazla uygulanacak gecikme zammı ile tahsil edileceği belirtiliyor.

Oysa birikmiş vergi ve sigorta primi borcunu taksitlendiren ya da ihtilaflı vergi ve cezalara sağlanan indirim avantajı için başvuran bir kişi, bir takvim yılında 3 taksit ödemezse, indirimlerden yararlanamıyor.

Matrah ve vergi artırımında ise; “Artırım yap ama 1 TL ödemesen dahi, o yılların defter ve belgeleri incelenmeyecek” deniliyor.

Nasıl fıkra gibi değil mi?