7 Nisan 2010 Çarşamba

Belli süre elde tutulduktan sonra satılan daireden sağlanan kazanç vergiye tabi değil

Belli süre elde tutulduktan sonra satılan daireden sağlanan kazanç vergiye tabi değil



Ekrem Sarısu - ekremsarisu@yaklasim.com - 07 Nisan 2010 Çarşamba - Posta



Soru: 2004’te aldığımız daireyi satıp, yerine hem daha büyük hem de işyerimize daha yakın olan bir daireyi alacağız. Daireyi aldığımız tarihte arsa payından tapu almışız. Tapuda alış değeri 14 bin lira görünüyor. Şimdiyse dairenin satış değerinden işlem yapılıyormuş. Daire 210 bin liraya satılacak. Aradaki farktan vergi ödenmesi gerekiyor mu? Vergi ödememek için izlememiz gereken yol nedir? S.GÜLER



Cevap: Tapuda alış değeri 14 bin lira olan dairenizin satış değerinin tapuda 210 bin lira görünmesinde endişelenmekte haklısınız. Çünkü, gayrimenkul satışından sağlanan kazanç, değer artış kazancı kapsamında Gelir Vergisi’ne tabi bulunuyor.

Ancak, iktisap tarihinden itibaren 5 yıl (1 Ocak 2007’den önce iktisap edilenlerde 4 yıl) süre ile elde tutulduktan sonra satılan gayrimenkullerden elde edilen kazanç, Gelir Vergisi’nden müstesna tutulmuş bulunuyor.

2004’te satın aldığınız daireyi 4 yıl elde tuttuktan sonra satacağınızdan, daireden elde edeceğiniz kazancın tutarı ne olursa olsun, Gelir Vergisi ödemeyeceksiniz. Şayet 4 yıl elde tutmadan aynı şartlarda satmış olsaydınız elde ettiğiniz kazanç üstünden Gelir Vergisi ödemeniz gerekecekti.