13 Nisan 2010 Salı

Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde verilir

Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde verilir



Ekrem Sarısu - ekremsarisu@yaklasim.com - 12 Nisan 2010 Pazartesi - Posta



Soru: Anneannem ocak ayında vefat etti. Üzerine kayıtlı bir gayrimenkulü ve bankada teyzemle ortak hesabı var. Annem ile teyzem uzun zamandır dargınlar. Annem veraset ilamı çıkarttırmak istiyor. Bu işlem için nereye, hangi evraklarla başvurması gerekiyor? Başvuru için bir süre var mı? Ölüm belgesi teyzemde bulunuyor. Bir sorun yaratır mı? Annemin kardeşi olmadan veraset ilamı için tek başına başvurması sorun olur mu? Veraset ilamı çıktıktan sonra varisin vergi dairesine beyanda bulunması gerekiyor mu? Bunun bir süresi var mı? Ne yapmak gerekiyor? Bankadaki paranın anneannemin payına düşen kısmının yarısı için de beyanda bulunması gerekiyor mu, prosedür nedir? Ayrıca anneannemin üzerine kayıtlı gayrimenkulün apartman aidatı vefat ettikten sonra ödenmezse yönetim eve el koyup satışa çıkarabilir mi? Semahat



Cevap: Anneniz bulunduğu yerdeki, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne müracaat ederek veraset ilamını tek başına çıkarabilir. Mahkemeye vukuatlı nüfus kayıt örneği ve kimliği ile başvuru yapabilir. Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesinin, ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde verilmesi gerekiyor. Veraset ve İntikal beyannamesinde gayrimenkul ve bankadaki para ve varsa diğer kalan malların hissesine düşen kısmını beyan edecek. Beyandan sonra, vergi dairesinden alacağı Veraset ve İntikal Vergisi ilişiksizlik belgesini bankaya ibraz ettiğinde, paranın hissesine düşen kısmını alabilir. Apartman yönetimlerinin tahsil edilmeyen aidat borçlarından dolayı mahkeme yoluyla daireyi satın alma hakları bulunuyor. Dairenin aidatlarını mirasçılar olarak anneniz ve teyzenizin ödemesi gerekir. Ödenmeyen aidat borçları için yönetim mahkeme yoluyla daireyi satın alabilir.



Kira gelirini bildirmeyene özel kolaylık



GELİR İdaresi Başkanlığı'nın, kira geliri elde edenleri fişleyip tek tek denetleyecek olması, kira gelirini bildirmeyenleri ciddi anlamda korkutmuş.



Beyanname vermeyen binlerce okuyucu “Bize pratik bir çözüm yolu gösterir misiniz?” diye soruyor. Hemen yanıtlayalım.



Kira gelirini vergi dairesine beyan etmeyenler;



“Kira gelirlerimle ilgili yıllık gelir vergisi beyannamesini süresinde veremedim. Vergi Usul Kanunu'nun 371. maddesine göre, pişmanlıkla ekte sunuyorum.



Gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim” diye bir dilekçe yazıp, beyannamelerini verirlerse, beyanname süresinde verilmiş gibi kabul edilir. Sadece ödenmeyen taksit için aylık yüzde 1,95 faiz (pişmanlık zammı) ve 14 TL usulsüzlük cezası uygulanır.



Aman... beyannamenizi bir an önce veriniz.