13 Nisan 2010 Salı

Nüfus cüzdanı kaybolanın korkulu rüyasına son

Nüfus cüzdanı kaybolanın korkulu rüyasına son



BİLDİRİM KALKTI



Bu konuda, Maliye Bakanlığı'nın da bir düzenlemesi vardı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın “Vergi Kimlik Numarası” 2007/1 No.lu İç Genelgesi ile; nüfus cüzdanları kaybolan ya da çalınanların, durumu bir dilekçe ile vergi dairesine bildirmeleri isteniyordu.



.



Bu konuda 13 Şubat 2010 tarihli Hürriyet'te yayımlanan uyarımız göz önüne alındı ve 2010/1 No.lu Vergi Kimlik Numarası İç Genelgesi ile nüfus cüzdanı çalınan ya da kaybolanların, vergi dairesine bildirme mecburiyetine son verildi. Nüfuz cüzdanının çalındığı ya da kaybolduğunun, nüfus müdürlüğüne bildirilmesi yeterli olacağı belirtildi.



Yeni uygulamaya göre, vergi dairesi; MERNİS/Kimlik Paylaşım Sistemi'nden, nüfuz cüzdanının kayıp veya çalıntı olup olmadığını sorgulayacak. Bu sorgulama sonucuna göre de “mükellefiyet kaydı” yapacak ya da yapmayıp durumu bir yazı ile emniyet müdürlüklerine bildirecek.



Üç yıl gecikmeli de olsa, bu yeni düzenleme, vatandaşları kaybolan veya çalınan nüfus cüzdanları nedeniyle vergiler, naylon fatura ve hapis cezaları yönüyle “korkulu rüya” görmekten kurtardı.